În curs de procesare

Invata Limba turca

Vrei sa inveti limba turca, dar ce cunosti despre limba si cultura turca?

Limba turcă (Türkçe) este o limbă turcică vorbită în principal în Turcia (72,9 milioane), Bulgaria (810.000), Cipru (175.000), Grecia (300.000), România (30.000) și de emigranții turci din Uniunea Europeană (3-4 milioane). Numărul vorbitorilor nativi este estimat la 80 de milioane, iar numărul total de vorbitori la 95 de milioane. Dacă se includ și alte populații care vorbesc cîteva limbi foarte apropiate, situate în raport de dialect cu turca (azerii, turkmenii, etc.), numărul vorbitorilor nativi atinge 100 de milioane, iar numărul total al vorbitorilor 125 de milioane.

Limba turcă vorbită în Turcia (türkçe sau türk dili) face parte din marele grup al limbilor altaice. Față de celelalte limbi turcice, apropiate de limba turcă (mai ales azera, găgăuză și turkmena), există deosebiri importante în gramatică, vocabular și fonetică. Limba turcă este aglutinantă, folosește preponderent sufixele, iar prefixele mai rar.

Limba turcă în decursul timpului a folosit diferite sisteme de scriere: scrierea Orhon, alfabetul uigur, alfabetul arab. Alfabetul arab a fost folosit din secolul al XIII-lea până la 28 noiembrie 1928, când președintele de atunci al Turciei, Mustafa Kemal Atatürk, a dispus adoptarea alfabetului latin ca alfabet oficial. Alfabetul latin a fost completat cu literele ı ç ğ ş ö ü (primele două litere: rostite [î] și [č], ca în „ce/ci”, iar al treilea semn este mut, de ex. Çobanoğlu, citește [ciobanolu]).

Ca și celelalte limbi turcice, limba turcă prezintă însușiri de bază asemănătoare sau identice cu ale limbilor uralice (între care finlandeza, estona și maghiara. Ordinea sufixelor și potrivirea lor în funcție de vocalismul rădăcinii prezintă asemănări pentru soluțiile aceleași categorii gramaticale din limbile finice (de exemplu finlandeza) și ugrice (de exemplu maghiara). (wikipedia)

Resurse pe site-ul nostru:

Limba turca pentru copii

Cursuri limba turca

Dictionare limba turca

Filme in limba turca

Muzica in limba turca

Costume traditionale Turceesti

 

Ai nevoie de o traducere autorizata?

www.eurotranslator.ro - Traduceri autorizate, legalizate, apostile, supralegalizari, interpretariat