În curs de procesare

Invata Limba suedeza

Vrei sa inveti limba suedeza, dar ce cunosti despre limba si cultura suedeza?

Limba suedeză (în suedeză: svenska) este o limbă vorbită în majoritate în Suedia, și în minoritate în Finlanda. De asemenea este vorbită în alte părți ale lumii unde există o minoritate etnică suedeză (de exemplu, în SUA). Suedeza este una din limbile scandinave, o sub-grupă a limbilor germanice (indo-europene). Suedeza este foarte apropiată lingvistic de limba daneză și norvegiană.

Limba suedeza este limba națională (dar nu oficială) a Suediei, și este vorbită de majoritatea populației. Este limba oficială in insulele Åland, un teritoriu autonom al Finlandei. Este limba secundară (dar oficială) în Finlanda, după limba finlandeză. Suedeza este limbă nativă pentru aproximativ 5.6% din populația Finlandei. Dar limba suedeza se predă obligatoriu în școlile finlandeze, și este cunoscută de majoritatea finlandezilor.

În Estonia, încă mai există minorități suedeze, care vorbesc limba maternă. Dar majoritatea din ei au emigrat în Suedia din cauza invaziei sovietice a Estoniei după Al Doilea Război Mondial. În ziua de astăzi, minoritatea suedeză în Estonia are multe drepturi referitoare la limba sa maternă.

Alfabetul suedez este compus din cele 26 litere standarde a alfabetului latin (in afară de w), plus trei caractere specific suedeze: Å / å, Ä / ä și Ö / ö. Definiția lingvistică a unui dialect suedez ar fi cea a variantelor locale care nu au fost influențate puternic de limba oficială. Multe dintre dialectele vorbite în orașe ca Orsa în zona Dalarna sau Närpes în Österbotten au cel mai adesea influențe puternice fonetice și gramaticale, cum ar fi declinări ale formelor mai vechi ale declinării cazurilor.

Aceste dialecte sunt cel mai adesea de înțeles pentru majoritatea suedezilor deși majoritatea vorbitorilor stăpânesc chiar și limba standard, rikssvenska (pentru suedeza din Suedia) sau högsvenska (pentru suedeza din Finlanda). Deși sunt foarte rar intâlnite și chiar au o răspândire destul de scazută, se pot distinge șase categorii majore, departajate în special prin: forma gramaticală, pronunție sau ordinea cuvintelor în frază. (wikipedia)

Resurse pe site-ul nostru:

Limba suedeza pentru copii

Cursuri limba suedeza

Dictionare limba suedeza

Filme in limba suedeza

Muzica in limba suedeza

Bucatarie (Arta culinara) suedeza

Papusi suedeze

Costume traditionale suedeze

 

Ai nevoie de o traducere autorizata?

www.eurotranslator.ro - Traduceri autorizate, legalizate, apostile, supralegalizari, interpretariat