În curs de procesare

Invata Limba slovena

Vrei sa inveti limba slovena, dar ce cunosti despre limba si cultura slovena?

Limba slovenă (slovenščina sau slovenski jezik) este o limba indo-europeană din ramura limbilor slave sudice. Este folosită de aproximativ 2 milioane de oameni în toată lumea. Majoritatea vorbitorilor trăiesc în Slovenia. Limba slovena este una din câteva limbi, care au păstrat numărul dual din proto-indo-europeana.

De asemenea, slovena și slovaca sunt cele două limbi slave, al cărora nume înseamnă literar „slav” (slověnьskъ în slavona veche). Slovena este și una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene.

Limba slovena este o limbă foarte diversificată deoarece are 48 de dialecte. Motivele principale ale numărului mare de dialecte sunt: repartiția geografică, influențele lingvistice ale țărilor vecine. Marea diferența dintre dialectele slovene constă in faptul că același gând poate fi exprimat prin două cuvinte diferite.

De aceea oameni din diferite părți ale țării întampină câteodata probleme în a se întelege. După particularitățile dialectelor, Slovenia a fost divizată în șapte grupe: Primorska, Koroška, Gorenjska, Rovtarska, Štajerska, Dolenjska, Panonska.

Se spune despre sloveni că sunt o "națiune de poeți" în ciuda dificulății limbii. Poeții France Prešeren și Edvard Kocbek, precum și scriitorul Ivan Cankarsunt autorii cei mai importanți, în timp ce Vladimir Bartol, Srečko Kosovel, Tomaž Šalamun, Boris Pahor, Drago Jančar și Aleš Debeljak sunt cei mai faimoși. (wikipedia)

Resurse pe site-ul nostru:

Limba slovena pentru copii

Cursuri limba slovena

Dictionare limba slovena

Filme in limba slovena

Muzica in limba slovena

Bucatarie (Arta culinara) slovena

Papusi slovene

Costume traditionale slovene

 

Ai nevoie de o traducere autorizata?

www.eurotranslator.ro - Traduceri autorizate, legalizate, apostile, supralegalizari, interpretariat