În curs de procesare

Invata Limba romani

Vrei sa inveti limba romani. Dar ce cunosti despre limba si cultura romani?

Limba romani (numită și rromani sau țigănească; autonim: rromani ćhib) este limba vorbită de romi. Limba face parte din grupul indic, ramura indo-ariană a limbilor indo-europene, fiind similară cu limbi precum punjaba și hindi.

În toată lumea, sunt aproximativ 4,8 milioane de vorbitori de romani, țara cu cei mai mulți vorbitori fiind România (273.500 de persoane), urmată de Slovacia (253.943). Alte țări unde numărul de vorbitori este peste 100.000 sunt Cehia, Bulgaria și Ungaria. În termeni de procente din populația țărilor, Slovacia este pe primul loc cu 4,8% populație vorbitoare de limbă romani; România este pe locul 6, cu 1,2%.

Primele cuvinte scrise în romani dateaza din anul 1547, când englezul Andrew Borde publică în The First Boke of the Introduction of Knowledge treisprezece expresii uzuale în limba romani, folosindu-se de cunoștințele superficiale ale unui informator.

Apartenența limbii romani la grupul indic a fost recunoscută la sfârșitul secolului al XVIII-lea în mod independent de mai mulți filologi (Carl Gotthilf Büttner, Johann Christian Christoph Rüdiger, Peter Pallas , William Marsden) când au descoperit cca. 400 de rădăcini care au paralele în alte limbi din grupul indic.

Se crede că s-a separat de celelalte limbi indice din nordul părții centrale a Indiei înainte de mijlocul secolului al III-lea e.n. și a evoluat apoi printre limbile indice de nord-vest și limbile dardice, de care s-a desprins ulterior. Unele cuvinte romani sunt folosite ca argou în limbile cu care a venit în contact. De exemplu, în limba română: baros/barosan, a hali, mișto, a mangli, a șuti, biștari.

În funcție de țara în care s-au stabilit populațiile de romi, limba vorbită a împrumutat cuvinte din limbile dominante în regiunile respective. Dialectele limbii romani s-au diferențiat mult unele de altele, înțelegerea reciprocă nefiind totdeauna posibilă între vorbitori ai unor dialecte diferite.

În unele țări, precum România, Suedia sau Serbia s-au făcut eforturi de standardizare a limbii romani. În România, eforturile de standardizare sînt în primul rând rezultatul muncii lui Gheorghe Sarău, care a alcătuit o variantă purificată a limbii romani, folosită acum în învățământ. La nivelul anului 2002, în România pentru aproximativ 15.000 de copii de etnie romă se preda limba romă. (wikipedia)

Resurse pe site-ul nostru:

Rromani pentru copii

Cursuri rromani (tiganeasca)

Dictionare rromani (tiganeasca)

Filme in limba rromani

Muzica in limba rromani

 

Ai nevoie de o traducere autorizata?

www.eurotranslator.ro - Traduceri autorizate, legalizate, apostile, supralegalizari, interpretariat