În curs de procesare

Invata Limba Portugheza

Vrei sa inveti limba portugheza, dar ce cunosti despre limba si cultura portugheza?

Limba portugheza (português, de asemenea língua portuguesa) este o limbă romanică originară din nord-vestul Peninsulei Iberice (Galicia și nordul Portugaliei de astăzi). Este unica limbă oficială în Angola, Brazilia, Capul Verde, Guineea-Bissau, Mozambic, Portugalia și São Tomé și Príncipe, iar în Macao și Timorul de Est este co-oficială cu chineza și, respectiv, tetum.

Limba portugheza este oficială și în Guineea Ecuatorială împreună cu limbile spaniolă și franceză. În Galicia (Spania) limba portugheză este oficială sub numele de "limba galiciană" și este scrisă, în varianta sa oficială, cu ortografia spaniolă. Există, însă, o altă ortografie, comună cu altele varietățile a limbii portugheze, susținută de Academia Galiciană a Limbii Portugheze.

Limba portugheza se clasează a șasea între limbile lumii în funcție de numărul de vorbitori nativi (peste 200 de milioane) și prima pe continentul sud-american (186 de milioane, peste 51% din populația continentului). Este de asemenea o importantă limbă de circulație (lingua franca) în Africa. Portugheza s-a difuzat în întreaga lume în secolele XV-XVI, când Portugalia a pus bazele unui vast imperiu colonial și comercial (1415–1999), răspândindu-se din Brazilia în America până în Macao (China). În perioada colonială, au apărut multe creole portugheze, în mod special în Africa, Asia și Caraibe.

Limba portugheza este adesea supranumită limba lui Camões, după autorul Lusiadei; ultima floare a Latiumului (Olavo Bilac); și limba cea dulce după Cervantes. Portugheza are, alături de spaniolă, cea mai ridicată rată de creștere între limbile occidentale, și, conform unor estimări ale UNESCO, este limba cu cel mai mare potențial de creștere ca limbă de comunicare internațională în Africa (sud) și America de Sud.

Se estimează că țările africane de limbă portugheză vor avea o populație totală de 83 de milioane până în 2050. După ce Brazilia a acces în piața economică Mercosul, alături de alte națiuni sud-americane, precum Argentina, Uruguay și Paraguay, s-a înregistrat o creștere a cererii de studiu a limbii portugheze în acele țări. Puterea demografică a Braziliei pe continent, va continua să întărească prezența limbii portugheze în regiune.

Limba portugheza câștigă tot mai multă popularitate în Asia, în principal datorită exploziei numărului de vorbitori în ultimii cinci ani în Timorul de Est, în timp ce Macao devine centrul chinez pentru studierea limbii portugheze. Aici la începutul secolului XXI, limba s-a aflat într-un declin pronunțat, însă acum recuperează devenind o limbă oportună datorită relațiilor diplomatice tot mai strânse între China și țările lusofone.

În martie 2006 s-a fondat Muzeul Limbii Portugheze, un muzeu interactiv despre limba portugheză, la São Paulo, Brazilia, orașul cu cei mai mulți vorbitori de portugheză din lume. CPLP sau Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză este o organizație internațională formată din opt state independete, în care portugheza este limbă oficială.

Limba portugheza este limbă oficială și/sau de lucru în mai multe organizații precum Uniunea Europeană, Mercosul sau Uniunea Africană. Limba portugheză câștigă popularitate în Africa, Asia și America de Sud caa doua limbă străină. (Sursa: Wikipedia)

Resurse pe site-ul nostru:

Limba portugheza pentru copii

Cursuri limba portugheza

Carti bilingve limba portugheza

Filme in limba portugheza

Muzica in limba portugheza

Bucatarie (Arta culinara) portugheza

Papusi portugheze

Costume traditionale portugheze

 

Ai nevoie de o traducere autorizata?

www.eurotranslator.ro - Traduceri autorizate, legalizate, apostile, supralegalizari, interpretariat