În curs de procesare

Invata Limba Persana

Vrei sa inveti limba persana, dar ce cunosti despre limba si cultura persana?

Limba persana este o limbă indo-europeană vorbită în Sudul și Centrul Asiei. În limba persană ea se numește parsi, dar a ajuns prin arabă la forma farsi răspândită internațional dar mai puțin agreată de către intelectualii iranieni. Limba persana are aproximativ 71 milioane de vorbitori ca limbă maternă și alte vreo 30 de milioane ca limbă secundară.

Este limba oficială în Iran, Afganistan (alături de limba paștună) și Tadjikistan (dialectul tadjic, considerat în trecut limbă separată din motive mai mult politice decît lingvistice). Minorități persanofone se găsesc în Uzbekistan și în diasporă în India, Pakistan, Statele Unite ale Americii, Israel.

Încă din antichitate persana a fost o limbă importantă, fiind limba principală a Persiei, unul din cele mai puternice state asiatice. După cucerirea islamică, persana a devenit una din limbile principale ale culturii islamice din Asia, fiind folosită ca limbă de prestigiu în întreaga Asie Centrală și de Sud, inclusiv de popoare care nu vorbeau persana ca limbă maternă.

În subcontinentul indian persana a fost limba oficială a împăraților moguli, abia în 1842 colonizatorii britanici luînd măsuri de înlocuire a acesteia cu engleza.

Tradițional se folosește alfabetul arab modificat, adoptat la aproximativ 150 de ani după cucerirea islamică. Anterior erau în uz două alfabete autohtone: pahlavi (varietate a alfabetului arameic) și alfabetul avestic (în persană: dîndapirak).

În URSS a fost folosit (pînă la sfîrșitul anilor 1930) alfabetul latin, adaptat după modelul turc, zis "uniform Turkic alphabet", și (de la sfîrșitul anilor '30) alfabetul chirilic, pentru limba tadjică (dialect persan). Alfabetul chirilic este în vigoare și în prezent în Tadjikistan. Scrierea oficială în Iran și Afganistan folosește alfabetul arab adaptat în funcție de particularități lingvistice iraniene. (Sursa: Wikipedia)

Resurse pe site-ul nostru:

Pentru invatarea limbii persane

Pentru invatarea limbii persane de catre copii

Filme in limba persana

Muzica in limba persana

Bucatarie (Arta culinara) Persana

Ceaiuri persane

Papusi Persane

Costume traditionale Persane

 

Ai nevoie de o traducere autorizata?

www.eurotranslator.ro - Traduceri autorizate, legalizate, apostile, supralegalizari, interpretariat