În curs de procesare

Invata Limba Olandeza

Vrei sa inveti limba olandeza. Dar ce cunosti despre limba si cultura olandeza?

Limba neerlandeză (numită adesea olandeză; autonim: Nederlands) este o limbă germanică, inclusă în subgrupa limbilor vest-germanice. Neerlandeza este forma scrisă comună a dialectelor germanice vorbite în Țările de Jos și în Belgia (regiunile Flandra și Bruxelles). Este limba oficială a Țărilor de Jos și a Surinamului, iar în Belgia este una din limbile oficiale, alături de franceză și germană.

Limba neerlandeza este vorbită și în posesiunile olandeze din Marea Caraibelor (Aruba și Antilele Olandeze), precum și în unele comunități din Indonezia (fostă colonie olandeză). În total, neerlandeza este vorbită ca limbă maternă de circa 27 000 000 de persoane. Limba neerlandeza se scrie cu alfabetul latin format din următoarele 26 de litere, dintre care o parte pot fi însoțite de diverse semne diacritice:

Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx IJ ij Yy Zz

Limba afrikaans, vorbită în Africa de Sud și Namibia, este derivată din unele dialecte neerlandeze vorbite în secolul al XVII-lea. În urma izolării, afrikaans s-a îndepărtat treptat de neerlandeză și a ajuns să aibă astăzi o gramatică mult simplificată, dar cele două limbi sînt încă într-o mică măsură reciproc inteligibile.

Limba neerlandeza reprezintă o formă literară a germanei de jos (Niederdeutsch), tranziția dintre germana standard (Hochdeutsch) și neerlandeza standard fiind făcută de grupul de dialecte Bergisch-Limburgisch, vorbite în sud-estul Țărilor de Jos, nord-estul Belgiei și în regiunea Niederrhein din Germania.

Dialectele de nord ale neerlandezei (provinciile Groningen, Drenthe și Overijssel) sînt chiar mai apropiate de dialectul saxon de jos al germanei decît de neerlandeza standard. Neerlandeza are multe asemănări și cu limba engleză, fiind cea mai apropiată limbă de aceasta, cu excepția grupului de limbi frizone.

În limba română denumirea tradițională și cea mai răspîndită este limba olandeză. Termenul limba neerlandeză, care pînă recent avea o frecvență redusă în afara lucrărilor de specialitate, a ajuns în prezent să fie preferat. Explicația acestui fapt este aceea că limba neerlandeză desemnează nu numai limba oficială a Olandei, ci și una din cele trei limbi oficiale ale Belgiei, unde această limbă este vorbită sub forma variantei flamande.

Termenul limba olandeză este ambiguu, întrucît se poate referi fie la limba neerlandeză, fie la dialectul olandez, o varietate dialectală a acesteia. În neerlandeză cele două noțiuni sînt denumite Nederlands, respectiv Hollands.

Dialectul olandez (în neerlandeză: Hollands) este o varietate dialectală a limbii neerlandeze, vorbită în partea vestică a Țărilor de Jos. Dialectul olandez și cel brabantin, vorbit în Brabantul de Nord, sînt varietățile dialectale cele mai vorbite din Țările de Jos.

În mod tradițional, în lucrările publicate în limba română termenul limba olandeză este frecvent folosit în loc de limba neerlandeză, mai ales în lucrări destinate publicului larg.(wikipedia)

Resurse pe site-ul nostru:

Limba olandeza pentru copii

Cursuri limba olandeza

Filme in limba olandeza

Muzica in limba olandeza

Bucatarie (Arta culinara) olandeza

Papusi olandeza

Costume traditionale olandeza

 

Ai nevoie de o traducere autorizata?

www.eurotranslator.ro - Traduceri autorizate, legalizate, apostile, supralegalizari, interpretariat