În curs de procesare

Invata Limba Letona

Vrei sa inveti limba letona. Dar ce cunosti despre limba si cultura letona?

Limba letonă este limba oficială a Letoniei și una din limbile oficiale ale UE. Face parte din grupul baltic al limbilor indo-europene. Letonia este o țară baltică în Europa de Nord. Capitala țării este Rīga. Granița de vest a țării o constituie Marea Baltică. În nord și în sud, Letonia se învecinează cu Estonia și respectiv Lituania, iar în est cu Rusia.

Letonia există ca stat din 1918, ca urmare a Tratatului de Pace de la Paris și a acordării de teritorii pe bază etnico-lingvistică. Înainte de 1918, Letonia fusese o provincie a Imperiului Rus, (gubernie) condusă de un guvernator numit de țar. Numele ei era Livonia, iar teritoriul acesteia includea și sudul Estoniei de astăzi. Denumirea de Livonia datează din perioada primei ocupații germane a teritoriilor baltice, de la începutul secolului al XIII-lea și derivă de la cuvântul Liv, care denumea locuitorii băștinași.

Teritoriul baltic populat de acești livi a fost treptat colonizat de o populație germană în cautare de noi pământuri și surse de venit. Pretextul prezenței crescânde a populației germane a fost creștinarea acestei populații încă păgâne la începutul anilor 1200.

Geografia letonă se caracterizează prin diferențale mici de nivel, punctul cel mai înalt fiind Gaizins care ajunge la doar 310 metri. De asemenea geografia letonă este puternic brăzdată de lacuri și râuri care se varsă în marea Baltică și în golful Rigăi. Coasta letonă este scăldată de marea Baltică și de golful Rigăi care formează plaje nisipoase. Interiorul țării este format aproape în întregime de câmpii care uneori sunt întrerupte de dealuri relativ joase.

În Letonia există în jur de 2300 de lacuri de origine glaciară, dintre care cel mai mare este lacul Lubāns. Zonele mlăștinoase sunt destul de extinse. Râul principal al țării este Daugava care izvorăște din Rusia și se varsă în apropierea capitalei în golful Rigăi.

În jur de 80% dintre cetățenii letoni se declară creștini, împărțindu-se în ortodocși letoni(35%), romano-catolici 20% și aparținând bisericii evaghelice 25%. 15% dintre letoni se declară fără afiliere religioasă, 3% evrei și 1% musulmani. Luteranismul a fost principala religie a țării înainte de ocupația sovietică, dar ulterior a avut un declin mai mare decât biserica catolică.

Credincioșii ortodocși aparțin Bisericii Ortodoxe Letone(Latvijas Pareizticīgā Baznīca) care ține de Patriarhia Rusiei. Există un mic număr de credincioși neo-păgâni care au o credință bazată pe mitologia specifică a acestei țări. (wikipedia)

Resurse pe site-ul nostru:

Limba letona pentru copii

Cursuri limba letona

Filme in limba letona

Muzica in limba letona

Bucatarie (Arta culinara) letona

Papusi letone

Costume traditionale letone

 

Ai nevoie de o traducere autorizata?

www.eurotranslator.ro - Traduceri autorizate, legalizate, apostile, supralegalizari, interpretariat