În curs de procesare

Invata Limba Franceza

Vrei sa inveti limba franceza, dar ce cunosti despre limba si cultura franceza?

Limba franceza (français) este o limbă romanică vorbită de 80 de milioane de oameni ca limbă maternă, 190 de milioane ca limbă secundară și de încă aproximativ 200 de milioane ca limbă străină, cu un număr semnificant de vorbitori în 57 de țări. Cei mai mulți vorbitori nativi locuiesc în Franța. Restul trăiesc în mare parte în Camerun, Canada (în special Quebec, și mai puțin în Ontario și New Brunswick), Belgia, Elveția, Africa, Luxemburg și Monaco. Cei mai mulți oameni care vorbesc franceza ca limbă secundară trăiesc în Africa francofonică, posibil depășind numărul de vorbitori nativi. Republica Democrată Congo este țara francofonă cu cea mai numeroasă populație.

Limba franceză este descendentă a limbii latine, cum sunt și limbile naționale: italiana,spaniola, româna și portugheza, și minoritare: catalana, occitana, neopolitana și multe altele. Dezvoltarea limbii a fost influențată de asemenea și de limbile celtice a Galiei romane și limbile germanice ale invadatorilor franci.

Limba franceză aparține familiei de limbi galo-romanice. Chiar dacă în Franța sunt vorbite o multitudine de limbi (numite în general „dialecte”, împărțite în două mari familii, limbi nordice (langues d'Oïl) și limbi sudice (langue d'oc, cele care aparțin familiei occitano-catalană), franceza, limba de la curte, este o sinteză după literatura tuturor, în principal a celor nordice.

Limba franceza nu este în orice caz rezultatul promovării unui singur dialect, după cum spune numele francien, care arată că se vorbește despre Île-de-France, acesta este doar un mit.

Se estimează la modul general că primul text scris în protofranceză (sau romana lingua, sau chiar roman) este atestat prin „Jurămintele de la Strasbourg” din 842, chiar dacă prima mențiune a existenței unei limbi romanice nu data decât din 813, de la Sinodul Turnurilor. Primul text literar, Séquence de sainte Eulalie a apărut între 880 și 881. În 1539 Dictatul de la Villers-Cotterêts a impus franceza ca limbă în administrație și în tribunale.

Limba franceza este o limbă oficială în 29 de țări, majoritatea formând cea ce se numește, în franceză, La Francophonie, comunitatea țărilor vorbitoare de limba franceză. Este o limbă oficială în toate agențiile ONU și un număr mare de organizații internaționale.Înainte de mijlocul sec. XX, franceza servea ca limbă principală în relațiile dintre puterile europene și coloniale și de asemenea ca lingua franca printre clasele educate din Europa.

Astăzi, limba franceza este singura limbă oficială a unui număr mare de țări și folosită în mod larg în alte câteva. O parte din națiunile care utilizează această limbă s-au regrupat în Organizația Internațională a Francofoniei. Pe lângă țările care vorbesc limba franceză ca și limbă oficială a statului cum este cazul Franței sau Canadei, există țări în care franceza reprezintă o limbă utilizată uzual, chiar dacă nu este legiferată în legile fundamentale.

Este cazul spre exemplu a fostelor colinii franceze din nordul Africii: Algeria, Tunisia și Maroc. Este cunoscut faptul că universitățile de prestigiu din aceste state au o abordare academică de o puternică influență occidentală, adoptând limba franceză ca limbă de studiu. Mai mult decât atât, în mediul familial al arabilor este uzual melanjul celor două limbi: araba și franceza, așa cum bine știm că se întâmplă și în India cu limba engleză și indiană. (wikipedia)

Resurse pe site-ul nostru:

Cursuri limba franceza

Limba franceza pentru copii

Carti bilingve limba franceza

Filme in limba franceza

Muzica in limba franceza

Bucatarie (Arta culinara) franceza

Costume traditionale frantuzesti

 

Ai nevoie de o traducere autorizata?

www.eurotranslator.ro - Traduceri autorizate, legalizate, apostile, supralegalizari, interpretariat