În curs de procesare

Invata Limba Bosniaca

Vrei să înveţi limba bosniaca, dar ce ştii despre limba, cultura şi civilizaţia bosniaca?

Limba bosniacă (bosanski jezik) este o limbă indo-europeană din ramura limbilor slave, grupul limbilor slave de sud, subgrupul occidental al acestora, vorbită de bosniaci. Din punctul de vedere al sociolingvisticii, este în același timp una din variantele limbii abstand comune sârbilor, croaților, bosniacilor și muntenegrenilor, denumită tradițional prin termenul „limba sârbocroată”, și o limbă ausbau cu propriul său standard.

Limba bosniaca este limbă oficială în Bosnia și Herțegovina și de folosință oficială în Muntenegru și în unele localități din Serbia.

Nu există date exacte privind numărul bosniacilor și al vorbitorilor de limba bosniacă. Numărul bosniacilor în lume este estimat între 2,2 și 4 milioane. Chiar și privitor la Bosnia și Herțegovina sunt numai estimări. În Serbia, Muntenegru, Croația și Republica Macedonia sunt prezenți în statisticile recensămintelor.

Dintre aceste țări, în Serbia și în Muntenegru se indică separat numărul de persoane de naționalitate bosniacă și al celor de „naționalitate musulmană”. Numărul vorbitorilor de limba bosniacă apare în statisticile din Serbia, Muntenegru și Croația. Nu sunt date despre bosniacii din emigrație.

Unul dintre cele mai vechi documente în limba slavilor de sud este un acord comercial între Bosnia și Dubrovnik, din 1189, scris de domnitorul Bosniei, Banul Kulin, considerat drept carta existenței statale a Bosniei. Din această cauză este considerat și prima atestare documentară a limbii bosniace. Altă menționare a limbii bosniace se găsește în lucrarea Istoria limbilor scrise a călătorului bizantin Constantin Filosoful, din anul 1300.

Un document din 1436 amintește despre un duce din regiunea Kotor care a adus o fată descrisă ca „femeie bosniacă, eretică, numită în limba bosniacă Djevena”. O parte din populația Bosniei, slavi de origine croată sau sârbă, a fost islamizată după cucerirea țării de către Imperiul Otoman, în 1463, ceea ce a influențat puternic cultura și limba acesteia. 

Primul dicționar bosniac datează din 1631, un glosar bosniac-turc în rime, de Muhamed Hevaji Uskufi. În epoca otomană și până în secolul al XIX-lea s-a scris puțin în limba bosniacă, deoarece elita scria în limbi străine: arabă, turcă și persană. În secolele al XIX-lea și al XX-lea apar primele lucrări normative pentru limba bosniacă. 

Scriitorii de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui de-al XX-lea (grupați sub denumirea „Renașterea bosniacă”: poeții Safvet-beg Bašagić și Musa Ćazim Ćatić, povestitorul Edhem Mulabdić etc.) au scris într-o limbă mai apropiată de croată decât de sârbă, cu trăsături bosniace specifice mai ales în lexic.

În epoca iugoslavă, oficial se consideră că și bosniacii vorbesc limba sârbocroată. După destrămarea Iugoslaviei și crearea statului Bosnia și Herțegovina, bosniaca devine limbă oficială și este standardizată. În general, trăsăturile structurale (fonologice, morfologice și sintactice) ale limbii bosniace sunt comune sau cu ale croatei, sau cu ale sârbei, sau cu ambele. Sunt puține trăsături structurale proprii limbii bosniace. Particularități mai numeroase există în lexic.

Limba bosniacă standard se bazează pe dialectul štokavian, ca și sârba și croata standard, iar pronunțarea este (i)jekaviană, ca în cazul limbii croate. (sursa wikipedia)

Resurse pe site-ul nostru:

Limba bosniaca pentru copii

Cursuri limba bosniaca

Dicţionare limba bosniaca

Publicatii în limba bosniaca

Bucătărie (Arta culinară) bosniaca

Costume tradiţionale bosniace

 

Ai nevoie de o traducere autorizata?

www.eurotranslator.ro - Traduceri autorizate, legalizate, apostile, supralegalizari, interpretariat