În curs de procesare

Invata Limba Bengali

Vrei să înveţi limba bengali, dar ce ştii despre limba, cultura şi civilizaţia bengali?

Limba bengali este o limbă indo-ariană vorbită în special în Bangladesh şi în statul indian al Bengalului de Vest. Este una dintre cele mai folosite limbi de pe glob (aproximativ 190 milioane de vorbitori). Asemenea altor limbi indo-ariene moderne, a redus în mod drastic sistemul inflecţional complex al indo-arianei vechi.

A renunţat la genul gramatical şi a fixat accentul pe prima silabă a cuvântului sau a frazei. A fost prima limbă indiană care a adoptat genurile literare occidentale, precum proza şi dramaturgia. (sursa crispedia)

Bangladesh, numit oficial Republica Populară Bangladesh (limba bengali: গণপ্রজাতন্ত্রী বাংলাদেশ Gônoprojatontri Bangladesh) este un stat situat în Asia de Sud. Acesta este învecinat cu India aproape în întregime cu excepția părții de sud-est unde este învecinat cu statul Birmania, iar în partea de sud fiind învecinat cu Golful Bengal.

Datorită unificării cu statul Indian al Bengalului de vest a fost creată o regiune numită Bengal. Bangladesh înseamnă în limba bengali "Statul Bengal".Granițele regiunii care au format Bangladesh-ul de astăzi au fost stabilite în 1947 de partea indiană astfel ajungând pe partea de est noului stat Pakistan.

Unificarea a fost bazată în special datorită religiei comune a celor două state, mai precis cea a Islam-ului. Împărțirea teritoriului Indiei este realizată în funcție de tipul religiei astfel, majoritatea o deține populația cu credință în Hinduism și minoritatea cea cu credință în Islam.

Teritoriul de azi al Bangladeshului a făcut parte, succesiv, din Imperiul Gupta (secolele V-IV î.Hr.) și Maurya (secolele IV-III î.Hr.), din Imperiul Marilor Moguli (secolele XVII-XVIII) și din colonia britanică India (secolele XVIII-XX).

În august 1947 a fost proclamată independența statului Pakistan, format din două provincii aflate la 1 700 kilometri distanță una de alta, ambele având o populație preponderent musulmană: Pakistanul de Vest și Pakistanul de Est (actualul Bangladesh). Contradicțiile economice, politice, etnice, culturale și religioase despart cele două provincii.

În 1949, șeicul Mujibur Rahman formează Liga Awami care se pronunță pentru autonomia Pakistanului de Est. După victoria în alegeri (1970) a partidului Liga Awami în Pakistanul de Est, acesta își proclamă independența (martie 1971). Trupele pakistaneze încearcă să înăbușe mișcarea de independență.

În condițiile războiului civil și, apoi, ale războiului indo-pakistanez, Pakistanul de Est devine stat independent (16 decembrie 1972) luând numele de Bangladesh (recunoscut de Pakistan în 1974). În februarie 1975, constituția este modificată; partidele politice sunt desființate, constituindu-se partidul unic, de guvernământ al cărui conducător, Mujibur Rahman, devine președintele republicii.

În august 1975, o lovitură de stat îl înlătură pe Mujibur Rahman (care este asasinat) și inaugurează o perioadă de instabilitate politică internă. La 24 martie 1982, puterea este preluată de generalul H. M. Ershad, administrator-șef al legii marțiale și apoi președinte al statului (1988-1990). (sursa wikipedia)

Resurse pe site-ul nostru:

Limba bengali pentru copii

Cursuri limba bengali

Dicţionare limba bengali

Publicatii în limba bengali

Bucătărie (Arta culinară) bengali

Costume tradiţionale bengali

 

Ai nevoie de o traducere autorizata?

www.eurotranslator.ro - Traduceri autorizate, legalizate, apostile, supralegalizari, interpretariat