În curs de procesare

Cum sa inveti o limba straina mai eficient?

De cele mai multe ori, invatarea unei limbi straine, mai ales la varsta adulta sau chiar scolara, ridica probleme serioase de adaptare la noul sistem lingvistic.

Cu toate acestea, la ora actuala exista atatea cursuri de limbi straine, cate in luna si in stele, care mai de care mai sofisticate sau mai rapide.

Cum sa alegi dintre multitudinea de resurse care exista pe piata la ora actuala? Dupa ce criteriI?

Daca esti incepator si ai ales sa inveti o limba straina pe cont propriu, iti recomandam sa alegi cursurile de limba care indeplinesc urmatoarele criterii:

  • prezinta explicatii in limba ta materna, cel putin pana ajungi la nivelul intermediar.
  • sunt insotite de material audio (Atentie! Este foarte important sa auzi limba vorbita, sa te familiarizezi cu sistemul fonetic si de pronuntie al limbii pe care doresti sa o inveti, asadar nu ignorati acest aspect)
  • au o metoda intuitiva si placuta de predare
  • cursurile stabilesc pentru fiecare sectiune niste obiective clare, despre care esti informat si cu ajutorul carora poti verifica, daca le-ai atins sau daca mai ai nevoie de exercitiu
  • cursurile sunt insotite de exercitii, care au cheie de raspuns la sfarsit, pentru a putea sa te verifici
  • in paralel poti studia dupa inca un curs, ca sa poti consolida cunostintele dobandite si sa descoperi alte notiuni, poate insuficient acoperite de primul curs.

Incearca sa faci zilnic o baie de cuvinte, adica sa asculti in fiecare zi (chiar daca la inceput nu vei intelege mare lucru) un post de radio in limba respectiva, sa urmaresti un film sau sa asculti orice alt material audio sau audio-video in limba respectiva. Astfel, iti vei dezvolta abilitatea de a descoperi si intui noi semnificatii si roluri lingvistice.

Nu te grabi sa treci repede de la o lectie la alta, fara sa te asiguri ca ai aprofundat vocabularul si notiunile de gramatica de la lectiile anterioare.

Exerseaza gramatica si vocabularul din fiecare lectie, oral si in scris, de mai multe ori, pana cand notiunile respective intra in automatism.

Asigura-te ca acorzi zilnic timp studiului noii limbi straine. Atentie! Zilnic, nu o data pe saptamana si nici o data pe luna! Unele persoane au obiceiul sa invete in salturi, ca studentii pentru examene (adica 10 ore pe zi, de 2 ori pe an!smiley), ceea ce este contra-productiv si se inmagazineaza doar in memoria de scurta durata. Este suficient daca aloci zilnic aproximativ 15-30 minute pentru studiul unei limbi straine. 

Copiaza, fa compuneri sau dictari cu noul vocabular. Astfel, te vei asigura ca stii sa scrii corect in limba respectiva. Daca este vorba de limba araba, chineza, japoneza, coreeana, hindi, egipteana veche sau alta limba cu semne speciale, cumpara niste caiete de caligrafie, care sa te ajute sa exersezi semnele.

Citeste stiri in limba respectiva. Aboneaza-te la site-uri cu stiri si incearca sa descifrezi noutatile. Nu sari repede sa dechizi Google Translate sau vreun alt dictionar. Incearca mai intai sa decoperi mesajul, ca un detectiv, si dupa aceea verifica-ti nivelul de intelegere cu ajutorul instrumentelor ajutatoare.

Converseaza... cu voce tare! Depaseste-ti temerile. Cauta parteneri de conversatie in limba pe care o inveti sau poarta o discutie cu tine insuti! Daca este nevoie, plateste pe cineva nativ sa poarte o discutie cu tine in limba respectiva si care sa-ti ofere un feedback. Traim in epoca internetului si cu siguranta vei gasi chiar si voluntari din diverse tari, care sa te ajute in acest sens.

Nu-ti fie teama de erori. Nu le lasa sa te descurajeze. Greselile sunt inerente oricarui proces de invatare. Invata din greseli dar nu le lasa sa prinda radacini.

Ai terminat manualul? Alege un alt manual, potrivit pentru nivelul intermediar sau avansat, citeste compendiii de gramatica, ghiduri de conversatie, cauta carti practice, cu activitati si exercitii, prin care sa exersezi cat mai mult limba.

Cumpara dictionare explicative in limba straina pe care doresti sa o aprodundezi. De asemenea, completeaza-ti biblioteca si cumpara carti bilingve sau carti publicate exclusiv in limba respectiva. Ia notite in limba respectiva. Scrie scrisori. Efectueaza traduceri si retroversiuni. Aprofundeaza, aprofundeaza, aprofundeaza... caci in fiecare zi vei avea ceva nou de invatat. Pana si limba romana are misterele ei, chiar si pentru vorbitorii ei, nu-i asa wink?

 

 

 

Ai nevoie de o traducere autorizata?

www.eurotranslator.ro - Traduceri autorizate, legalizate, apostile, supralegalizari, interpretariat